Geschiedenis Tsjernobyl

In de nacht van 25 op 26 april 1986 voltrok zich in Tsjernobyl, 130 kilometer ten noorden van Kiev, de grootste kernramp die de mensheid tot nu toe heeft getroffen. Door een explosie in de kerncentrale van Tsjernobyl kwam een enorme wolk radioactief materiaal vrij. Dagenlang werd een groot deel van Europa radioactief besmet.

Wie herinnert zich die eerste weken van mei in 1986 in Nederland niet. Het eten van spinazie werd afgeraden en de koeien moesten naar binnen. In West-Europa bleven de gevolgen van de kernramp gelukkig beperkt.In het zuidoosten van Wit-Rusland waren de gevolgen echter enorm. Door de windrichting viel de meeste straling in dit gebied. Het stadje Bychov ligt in het stralingsgebied.

Delen van dit gebied zijn tot verboden terrein verklaard. Op 28 kilometer van Bychov begint zo’n verboden terrein.Maar even buiten deze gebieden wonen en spelen nog steeds kinderen. Het is daarom niet verwonderlijk dat de mensen daar velen jaren na de kernramp nog steeds te maken hebben met ernstige gezondheidsproblemen. Zo is het aantal gevallen van schildklierkanker onder kinderen 100 keer groter dan voor de ramp.

Nieuws

Contact opnemen

Stichting Kinderhulp Tsjernobyl Barneveld
Vellerselaan 6
3772 PP Barneveld

Bankrekening: NL83ABNA0929712153

Tel: 0342 - 417 747
E-mail ons

Handelsregister: 090.4105311


Aangeboden door

Fruto internet Amersfoort


© Sponsoring Fruto internet, concepts & design - Webdesign in Amersfoort